Zbadaj dla jakich wartości parametru a
Gaunt: | | x2+1 | | 1 | | x | |
Dane jest równanie |
| − |
| = |
| . Zbadaj dla jakich wartości parametru a |
| | ax−2a | | 2−ax | | a | |
równanie ma 2, a dla jakich 1 pierwiastek.
Założenia: a≠0
Po uproszczeniu doszłam do postaci:
Δ=4a
2
Stąd dwa rozwiązania są dla a∊R−{0,1}
(dla a=1 funkcja liniowa)
W odpowiedziach jednak jest jeszcze a≠−2. Po podstawieniu i sprawdzeniu − tak, jest wtedy jedno
rozwiązanie, bo mimo Δ>0 to jedno z rozwiązań zeruje mianownik.
I teraz moje pytanie: jak obliczyć, czy też zauważyć ten fakt?