matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
olka:
wiadomo , że log15 z 9= m. Wykaż , że log9 z125= 6−3m/2m
8 kwi 14:25
Benny:
log
15
9=m U{1}{log
9
15=m
1
1
=log
9
15=log
9
3+log
9
5=
+log
9
5
m
2
1
1
−
=log
9
5
m
2
2−m
=log
9
5 /*3
2m
6−3m
=3log
9
5=log
9
125
2m
8 kwi 14:35
Jerzy:
1
Wskazówka: log
15
9 =
i log
9
125 = 3log
9
5
log
9
15
8 kwi 14:38