matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo psycho: Witam mam problem z tymi zadaniami i muszę je mieć na jutro być może dla kogoś są one łatwe bo dla mnie czarna magia. 1. W zbiorze 2n wyróżniono 2 liczby. Czy bardziej prawdopodobne jest, że siadając losowo wokół stołu przy którym jest 2n miejsc, wyróżnione osoby znajdują się obok, czy naprzeciw? 2. Jaką grubość powinnam mieć moneta aby prawdopodobieństwo upadnięcia na kant wynosiło 1/3? 3. Z talii 52 kart wyjęto jedną kartę i włożono do talii zawierającej także 52 karty. Z 2 talii losujemy kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania asa ?
8 kwi 14:12
kochanus_niepospolitus: 1) oko siebie Dlaczego? Otóż ... pierwsza z wyróżnionych osób siada 'gdziekolwiek'. Większa szansa jest że ta druga usiądzie obok niej (po lewej bądź po prawej) niż DOKŁADNIE na przeciwko (jedno takie miejsce) 2) 3)
 4 48 5 4 
P(A) =

*

+

*

= ...
 53 52 53 52 
Pierwszy człon oznacza −−− wyciągnięto później asa, a wcześniej (z pierwszej talii) jakąś kartę nie będącą asem) Drugi człon oznacza −−− wyciągnięto później asa, a wcześniej (z pierwszej talii wyciągnięto asa (i dlatego później było ich 5 przy losowaniu)
8 kwi 14:17
psycho: Dziękuję bardzo. Więc została ta zabawna moneta nad która najwięcej myślałem i wpadłem że może to być promień/2 ale nei wiem.
8 kwi 14:20