podzielność w zbiorze liczb naturalnych
Potrzeba: Pytanie o poprawność twierdzienia
W książce mam takie twierdzenie:
Dla dowolnej liczby w ∊ N, d ∊ N \ {0} istnieje dokładnie jedna para liczb n,r ∊ N taka, że
w = nd + r i r < d
Czy nie brakuje tutaj założenia że w musi być większe od n?
8 kwi 13:50
Potrzeba: Źle, miałem na myśli w>d
8 kwi 13:56
jc: Jest ok.
13 = 2*5 + 3, 0 ≤ 3 < 15
6 = 0*17 + 6, 0 ≤ 6 < 17
8 kwi 14:02
g: Tu chodzi po prostu o jednoznaczność wyniku dzielenia całkowitoliczbowego.
w : d = n i reszta r
Dowód nie wprost. Zakładamy że są dwie takie pary: w = n1*d + r1 i w = n2*d + r2.
(n1 − n2)*d = r2 − r1.
Jeśli n1 = n2, to r1 = r2, a jeśli n1 ≠ n2, to |r2 − r1| ≥ d, co jest sprzeczne z
założeniem.
8 kwi 22:52