ciąg
olaa: czy liczbę 0,23232323 można przedstawić w postaci sumy kilku początkowych wyrazów ciągu
geometrycznego an? jesli tak wsskaz pierwszy wyraz tego ciagu,
jego iloraz q i liczbę składników n kombinowałam, ale nie wiem jak zrobić 23232323/99999999
tyle co wymysliłam
8 kwi 13:16
Aga1.: 0,23232323=0,23+0,0023+0,000023+0,00000023
dokończ
8 kwi 13:44
olaa: 
ale to trzeba wzorem na sumę nie bardzo wiem jak?
8 kwi 13:51
kochanus_niepospolitus:
0.23 = a
1
0.0023 = a
2
0.000023 = a
3
S
∞ = 0.(23)
a
n = ...
8 kwi 14:13
Mila:
Czy liczba jest skończonym ułamkiem okresowym, czy nieskończonym? Jaka dokładnie treść?
0.232323... ?
8 kwi 14:13