Stopień wielomianu
BOR: dane sa wielomiany w(x)=2x3−x2+3x−4 i p(x)=4x3−2x2+2x−1. Stopień wielomianu q(x)=2w(x)−p(x)
jest rowny:
Nie rozumiem tego zadania.
Zrobiłem tak:
2(2x3−x2+3x−4) − (4x3−2x2+2x−1)
4x3−2x2+6x−8−4x3−2x2+2x−1
Poproszę o wytłumaczenie.
8 kwi 12:11
wredulus_pospolitus:
no i redukuj (dodawaj/odejmuj) i zobaczy jaka jest NAJWYŻSZA potęga która zostanie
takiego stopnia będzie wielomian q(x)
8 kwi 12:27
wredulus_pospolitus:
ale nim to zrobisz −−− PRAWIDŁOWO opuść nawiasy
8 kwi 12:27
Mila:
w(x)=2x3−x2+3x−4 i p(x)=4x3−2x2+2x−1.
2w(x)−p(x)=4x3−2x2+6x−8−(4x3−2x2+2x−1)=
=4x3−2x2+6x−8−4x3+2x2−2x+1= redukcja
=4x−7
Wielomian stopnia pierwszego.
8 kwi 15:07
BOR: Zrobiłem, Dzięki.
11 kwi 12:04