prawdopodobieństwo + prawdopodobieństwo geometryczne
matemaks: 1.W urnie jest 4n kul białych 2n czarnych i 3n kul czerwonych.
Wyznaczyć liczbę kul każdego koloru wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul
różnych kolorów jest równe 12/55.
Doszedłem do pewnego miejsca i nie wiem co dalej.
BIAŁE CZARNE CZERWONE | RAZEM
4n 2n 3n | 9n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
1 1 1 | 3
| 12 | | 4n*2n | | 2 | |
| = |
| * |
| |
| 55 | | 1 | | (9n−1)*(9n−2) | |
| 12 | | 16n2 | |
| = |
| |
| 55 | | (9n−1)*(9n−2) | |
Następnie, chciałem z tego policzyc deltę:
220n
2=3(9n−1)(9n−2)
220n
2=243n
2−81n+6
23n
2−81n+6=0
Jednak delta wychodzi mi 5949. Nie policzę z tego pierwiastków. Gdzie popełniłem błąd?
2.Losujemy dwa punkty A i B z odcinka [0,1].
a)Jaka jest szansa, że środek odcinka AB będzie należał do przedziału [0,1/3]?
b)Jakie jest p−stwo, że A ma bliżej do B niż do 0?
a)
moc Ω = <0,1> * <0,1>
| | 1 | |
A − środek odc AB należy do <0; |
| > |
| | 3 | |
| | a+b | | 1 | |
A = {(a,b) należy do Ω: |
| ≤ |
| } |
| | 2 | | 3 | |
| | 2 | |
Wychodzi nam z tego trójkąt równoramienny o bokach długości |
| . Nie wiem co zrobić z tym |
| | 3 | |
dalej
b)Nie mam pomysłów jak ruszyć to zadanie.
Bardzo proszę o pomoc.
8 kwi 11:31
wredulus_pospolitus:
| | 4n*2n*3n*6 | | 12 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | (9n)(9n−1)(9n−2) | | 55 | |
16n
2*55 = (81n
2 −27n + 2)*12
220n
2 = 243n
2 − 81n + 6
23n
2 − 81n + 6 = 0
No niestety −−− wychodzi tak samo
2)
| | 3 | |
b) P(B) = |
| ( 1/2*1/2 dla przypadku a<b ; i 1/2 dla przypadku a>b ) |
| | 4 | |
8 kwi 12:25
matemaks: Czy to znaczy, że zad 1 jest źle sformułowane (są niepoprawne dane)?
8 kwi 12:29
Jerzy:
Tak... w zadaniu 1 jest błąd w treści
8 kwi 12:33
matemaks: Okej, dziękuję.
Mógłbym jeszcze prosić o pomoc z zad 2a?
8 kwi 12:48
matemaks: Poprosiłbym jeszcze o sprawdzenie:
Z tali liczącej 52 kary losujemy jedną, oglądamy ją i zwracamy do tali.Talię tasujemy i
losujemy drugą.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania za drugim razem asa pik?
| | 1 | |
Zastanawiałem się tez nad |
| , ale o ile dobrze rozumiem wynik losowania pierwszego, |
| | 52*52 | |
| | 1 | |
nie ma wpływu na wynik losowania drugiego, więc odpowiedzia jest |
| ? |
| | 52 | |
8 kwi 13:35
matemaks: up
8 kwi 15:48
kochanus (z komorki):
Oczywiscie ze 1/52. Pierwsze losowanie nie ma zadnego znaczenia
8 kwi 15:52
matemaks: Dziękuję za odpowiedź.
Mógłbym jeszcze prosić o pomoc z zad 2a?
8 kwi 16:02
matemaks: up
8 kwi 17:19
matemaks: .
8 kwi 19:44
matemaks: up
8 kwi 23:10
matemaks: up
9 kwi 11:36