górka piasku
Jutro sprawdzian ze stereometr: piasek przewieziono ośmioma wywrotkami o ładownośi 3 ton i
usypano z niego górę w kształcie stożka. 1m3 piasku waży 1,6 tony.
objętość usypanej góry piasku wynosi 38,4m3? P/F
jeśli średnica podstawy góry ma 3 m, to wysokość góry wynosi 6 m (z dokładnością do jedności)
P/F
prosze o odpowiedz i o jakies objaśnienie ^^
8 kwi 11:31
wredulus_pospolitus:
a to nie dwa dni temu miał być 'jutro' ten sprawdzian
8 kwi 12:27
wredulus_pospolitus:
8*3 = 24tony piachu
1.6 tony piachu = 1m
3 piachu −> wywrotki przywiozły
15 m3 piachu (a nie 38.4 m
3)
Więc stożek ma objętość 15m
3
24 tony −−−− X m
3
1,6 tony −−−− 1 m
3
| | 24 | |
24*1 = 1.6*x −> x = |
| = 15 m 3  |
| | 1.6 | |
8 kwi 12:32