wektory, proste, plany w przestrzeni
Laura: W przestrzeni sa dwa plany
α: 2x−y+z−6=0
β: 2x+y+3x−12=0
a) Wyznacz wektory normalne plaszczyzn α i β
b) Wyznacz kat ostry miedzy plaszczyzna α, a β
Punkt P ma wspolrzedne P(1,1,2)
c) Policz odleglosc punktu P od planu β
d) Oblicz rownanie tej kuli, ktorej centrum lezy w punkcie P, a plan β jest jej styczna
Plan γ Jest prostopadly zarowno do plaszczozny α jak i β i zawiera punkt P
e)Podaj rownanie planu γ
Dana jest prosta l:
t∊R
f) Oblicz punkty przeciecia prostej l z planem γ
g) Oblicz rownanie projekcji prostej l w planie γ l'
Dziekuje za pomoc
8 kwi 10:18
Laura: Pomoże ktoś ?
10 kwi 02:48
g:
a) Nα = [2,−1,1] / √22+12+12, podobnie Nβ.
b) Nα*Nβ = cos kąta (iloczyn skalarny wektorów)
c) R = | Nβ*P |
d) (x−1)2 + (y−1)2 + (z−2)2 = R2
e) Nγ = Nα x Nβ / |Nα x Nβ| ('x' to iloczyn wektorowy)
Nγ.x*(x−1) + Nγ.y*(y−1) + Nγ.z*(z−2) = 0
f) Pod x,y,z w równaniu e) podstaw x,y,z jako funkcje t. Wyznacz t, a następnie punkt
przecięcia.
g) vi = [1,1,−1] − wektor kierunkowy prostej I,
vi' = Nγ x vi x Nγ − wektor kierunkowy prostej I'.
10 kwi 10:17
g: Teraz dopiero zauważyłem, że płaszczyzny α i β nie przechodzą przez (0,0,0). Trochę to zmieni
wyniki.
Wygodnie będzie przedstawić równanie płaszczyzny w formie: N*((x,y,z) − A) = 0, gdzie:
N − znormalizowany wektor kierunkowy, A − punkt na płaszczyźnie przez który przechodzi prosta
do niej prostopadła i przechodząca przez (0,0,0).
Nα i Nβ już były policzone.
Aα = Nα*6, Aβ = Nβ*12.
c) R = | Nβ*(P−Aβ) |
Pozostałe punkty bez zmian.
10 kwi 10:39
Laura: Dziękuję
10 kwi 21:33