Wektory, punkty i plany w przestrzeni
Laura: Dane sa 3 punkty:
A(4,5,1)
B(6,8,7)
C(1,3,−4)
i prosta l dana wzorem:
a) wykaz, ze A i B leza na prostej
b) Oblicz odleglosc punktu A od B
c) Oblicz odleglosc punktu C od prostej l
d) wyznacz rownanie planu, ktory zawiera prosta l i punkt C
Punkty A i B leza na kuli w taki sposob, ze srodek AB jest centrum kuli
e) wyznacz rownanie kuli
Dziekuje za pomoc
8 kwi 10:01
Jerzy:
Co to za postać prostej ?
8 kwi 10:12
Laura: W przestrzeni to ja jej x, y i z Nie da sie na forum zrobic nawiasu o 3 poziomach
(przynajmniej ja nie potrzafie)
8 kwi 10:26
Laura: I rownanie z parametrem t, jesli o tym mowisz.
8 kwi 10:39
Jerzy:
To zapisz w trzech linijkach bez nawiasu
8 kwi 10:40
Laura: x 4 2
y=5 + t * 3
z 1 6
I to wiadomo, ze A lezy na niej bo to wydac po 4,5,1, a wektor normalny prostej ma wspolrzedne
2,3,6, ale jak to policzyc z B?
8 kwi 10:48
Jerzy: Tylko druga linijka (y) jest widoczna
8 kwi 11:14
Laura:
x 4 2
y = 5 + t*3
z 1 6
lepiej?
8 kwi 11:21
Jerzy:
x = 4 + 2t
z = 2 + 6t
tak ?
8 kwi 11:26
Laura: nie. z= 1+6t
8 kwi 11:33
Jerzy:
Przejdż do postaci kierunkowej i podstaw wsp. punktu B
8 kwi 11:41