Błąd pomiaru
grześ: Hej,
powiedzmy że mamy jakąś wartość A=B/C
mierzymy wartości B i C −> Obliczamy A.
B jest zmierzone z dokładnością +− 1
C jest zmierzone z dokładnością +− 0,001
jak policzyć błąd jaki wystąpi +− ?
8 kwi 00:57
8 kwi 01:20
grześ: a jeśli będzie
A=B/C*C?
i C z dokładnością 0,01
8 kwi 01:26
Przemysław: Ogólnie wzór z jakiego korzystam to:
masz wartości zmierzone a
1,...,a
n z niepewnościami Δa
1,...Δa
n
niepewność maksymalna wartości zadanej przez f(a
1,...,a
n) to:
| | ∂f | |
∑i=1,...,n| |
| (a1,...,an)Δai| |
| | ∂ai | |
| | ∂f | |
gdzie |
| to pochodna cząstkowa f po ai |
| | ∂ai | |
8 kwi 01:35
grześ: Dzięki !
8 kwi 01:35
Przemysław: Jak nie znasz pochodnych cząstkowych, to to jest tak, jakbyś liczył pochodną po a
i a inne a
j,
j≠i traktował jako stałe
Oczywiście nie gwarantuję, że ten wzór jest właściwy w tym przypadku
8 kwi 01:37
Przemysław: Ale ja tak robiłem w sprawozdaniach i się nie czepiali o to. Inna sprawa czy oni faktycznie
sprawdzali te wzory na niepewności itd.
8 kwi 01:38