Całki (pola obszarów)
qazxsw21: Obliczyć pole obszarów ogr. krzywymi
y1=10
x
y2=10
y3=100
x=0
Nawet jak sobie wszystko ładnie narysuje to i tak nie wiem, którego obszaru pole liczyć i jak
napisać wzór całek
Pkt. wspólne wykresów
y3 i y1 −> 10
x=100 −> x=2
y1 i y2 −> 10
x=10 −> x=1
i tu utknąłem
8 kwi 00:12
qazxsw21: czy to będzie suma D1 i D2 ?
D1 =∫
01 90dx = 90 j
2
| | 10x | |
D2= ∫12(100−10x)dx= 100x − |
| = F(2)−F(1)= 156,52−95,65=60,87j2 |
| | ln10 | |
F(1)= 100 − 4,35=95,65
F(2)=200 − 43,48= 156,52
D
1+D
2=150,87j
2
8 kwi 00:37
qazxsw21: no to poczekam do jutra, najwyżej będę podbijaj aż ktoś potwierdzi bądź powie jak zrobić ten
przykład
8 kwi 00:42
Przemysław: Wartości nie przeliczalem, ale:
P= ∫02 100dx− ∫01 10dx− ∫12 10x dx
Twoje też dobrze D1+D2 to powinno być tyle samo, więc wg mnie dobrze.
Oczywiście mogę się mylić.
8 kwi 01:31
qazxsw21: więc jak będzie ? mi twój po przemyśleniu wydaje się bardziej sensowny, no nie wiem, zapytam
jeszcze po ćwiczeniach wykładowczyni. No chyba, że jest tu ktoś kto potwierdzi któreś z
rozwiązan
8 kwi 09:12
Jerzy:
P = ∫90dx + ∫(100 − 10x)dx
pierwsza w granicach [0,1] , druga [1,2]
8 kwi 09:21
qazxsw21: w zasadzie to można zrobić to jeszcze w ten sposób:
| | 10x | | 102 | |
D1=∫02100−10x dx=100x − |
| = 200j2 − |
| |
| | ln(10) | | ln(10) | |
| | 10x | | 101 | |
D2=∫01 (10−10x) dx = 10x − |
| = 10 − |
| |
| | ln(10) | | ln(10) | |
| | 102 | | 101 | | 90 | |
D1−D2= 200 − |
| − 10 + |
| = 190 − |
| ≈ 150,86  |
| | ln(10) | | ln(10) | | ln(10) | |
No to mamy już 3 sposoby
8 kwi 09:28
qazxsw21: dzięki Jerzy

mamy 3 sposoby rozwiązania i w każdym wychodzi tak samo, no ale to jest
matematyka, więc rozwiązań może być wiele, kwestia obrania metody
8 kwi 09:30
Jerzy:
4 sposób − zmiana kolejności całkowania ( jedna całka )
8 kwi 09:46
qazxsw21: 
super, to juz są cztery sposoby, ale mi jeden wystarczy, teraz to chyba już rozumiem
wszystko, bo chyba już 3 całką podobną daję

koniec spamu z polami figur płaskich z moejje
strony
8 kwi 09:51