geometria analityczna
***GEOMETRIC***: 200. Okrag przechodzacy przez punkt A=(−1,1) jest styczny do prostej y=x−2 w punkcie P=(4,2).
Wyznacz rownanie tego okręgu.
2 sty 13:45
GEOMETRIC:
2 sty 16:20
ak1: napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=x−2 i przechodzącej przez punkt P(4,2)
na prostej tej leży promień szukanego okręgu
długośc tego promienia to odległośc środka okręgu od punkty P(4,2)
taka sama jest odległośc od środka okręgu do punktu A(−1,1)
rozwiązujemy układ równań
y=−x+6 → równanie prostej prostopadłej
(x+1)2+(y−1)2=(x−4)2+(y−2)2 → okręgi przechodzące przez te punkty mają takie same
promienie
z tego układu obliczamy wsp środka S(34,214)
podstawiamy za x i y do równania okręgu (x+1)2+(y−1)2=r2 →r2=1694
i mamy gotowe równanie
(x−34)2+(y−214)2=1694
2 sty 17:03