Jakub: a)
Masz cztery połączone linkami masy m, czyli całkowita masa układu to 4m. Wypadkowa siła, która
powoduje ruch tych czterech mas, pochodzi tylko od siły ciężkości działającej na wiszącą masę
m.
Z drugiej zasady dynamiki. Wynosi ona F=mg. Korzytasz z drugiej zasady dynamiki i wzoru
a=
Fm.
| | mg | |
a = |
| = 14g = 14*9,81 = policz |
| | 4m | |
Ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym policzysz o ile opadnie.
t=2s
b)
Tutaj masz układ trzech mas. Z prawej strony działa siła ciężkości F
1=2mg, z lewej F
2=mg.
Wypadkowa siła działająca na układ
F
w = F
1−F
2 = 2mg−mg=mg
| | Fw | | mg | |
Przyspieszenie a = |
| = |
| = 14g = policz |
| | m+m+2m | | 4m | |
Ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym policzysz o ile opadnie.
t=2s