Ciąg geometryczny
Dziobak: Wykaż, że nieskończony ciąg (a
n),gdzie
jest ciągiem geometrycznym
Wychodzą mi jakieś ułamki, może ktoś pomóc?
7 kwi 00:00
kochanus_niepospolitus:
3
2n+1 = 3*9
n
więc:
| an+1 | | 13 | | 9n | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| = constans |
| an | | 9n+1 | | 13 | | 9 | |
c.n.w.
7 kwi 00:11
Dziobak: Ne pomyślałem, że a
n+1 można tak obliczyć... za późna pora na odrabianie lekcji. Dziękuje
bardzo
7 kwi 00:18
kochanus_niepospolitus:
Nie ma problemu.
Zawsze staraj się 'uprościć' postać an nim zaczniesz cokolwiek innego −−− przeważnie to bardzo
ułatwia późniejsze obliczenia (co prezentuje tenże przykład).
7 kwi 00:21