proszę o sprawdzenie
nafta: i jeszcze jedno do sprawdzenia:
| | 3n2−4n | |
oblicz granicę |
| |
| | 3n+4 | |
rozw:
6 kwi 23:55
olekturbo: = ∞
6 kwi 23:56
nafta: dlaczegooo
7 kwi 00:01
nafta: Moglibyście mi to wytłumaczyć? Albo rozpisać?
7 kwi 00:09
olekturbo: a ile to 3 na bardzo mało?
7 kwi 00:10
nafta: nie rozumiem
7 kwi 00:15
kochanus_niepospolitus:
złota zasada (abyś właśnie nie miała takich problemów)
| | wielomian | |
zawsze ... ale to zawsze przy liczeniu granic typu |
| , dzielisz przez |
| | wielomian | |
najwyższą potęgę W MIANOWNIKU

Wtedy mianownik zawsze będzie 'liczbą'
7 kwi 00:17
kochanus_niepospolitus:
gdybyś podzieliła licznik i mianownik tylko przez n to by było:
| | 3n−4 | | 4 | |
lim |
| = lim n − |
| = ....  |
| | 3 | | 3 | |
7 kwi 00:18
nafta: dzięki− to by było +∞ ?
7 kwi 00:20
jc: | 3n2−4n | | 8 | |
| = 3n − |
| > 3n − 8/3 |
| 3n+4 | | 3+4/n | |
7 kwi 00:26
kochanus_niepospolitus:
jc −−− bez trójki po wyłączeniu
7 kwi 00:36
nafta: ale wynik to +∞?
7 kwi 00:39
kochanus (z komorki):
Tak
7 kwi 00:50
jc: Oczywiście, że bez trójki − dziękuję

Jak najbardziej
∞.
7 kwi 01:03