Kwadratowa/Pytanie
Abc: Witam 1. Zbiorem wartosci jest przeddzial <−4+
∞), osia symtetrii x=4, a miejscem zerowym 2,
czyli
drugim jest x jest 6 i mam wyznaczyc funkcje kwadratowa w postaci kanonicznej czyli:
Podstawiam pod iloczynowa a(x+2)(x+6) i w sumie co dalej, wychodzi mi a(x
2+8x+12) =
2ax + 8x + 12 i obliczam z tego p i q, a nastepnie podsawiam pod postac kanoniczna? Nic z tym
przedzialem nie musze robic
Drugie:
Okresl liczbe rozwiazan rownania f(x)=m w zaleznosci od wartosci
| | ⎧ | x2−1 | |
| fx= | ⎩ | x2−6x+5 | jesli k{x∊ (−∞,1) &x∊ (1,+∞} jak ten wykres narysowac ?
|
6 kwi 23:40
kochanus_niepospolitus:
(1) postać ogólna jest zbyteczna:
oś symetrii: x=4 −> x
w = p = 4
ZW = <4,+
∞) −> y
w = 4 i a>0
f(x) = a(x−4)
2 + 4
x=2 − miejscem zerowym −> f(2) = 0
0 = a(−2)
2 + 4 −> a =
7 kwi 00:14
Abc: −4=4a
a=−1
czyli wzor to f(x) = −1(x−4) + 4, rozumiem, dziekuje, a nie wiesz moze jak zrobic wykres w
drugim zadaniu?
7 kwi 00:26
kochanus_niepospolitus:
popraw −−− q=−4 (ZW)
Więc a=1 (i wtedy się zgadza a>0 )
7 kwi 00:37
kochanus_niepospolitus:
w 2) f(x) = x
2−1 tylko gdy x=1
7 kwi 00:38
Abc: x2−1 tylko wtedy gdy (−∞,1)
7 kwi 00:40
kochanus (z komorki):
No to rysujesz x2−1 ale tylko do x=1 a pozniej druga parabole
Mozesz tez narysowac (olowkiem) obie w calosci i poprawic dlugopisem tylko to co ma byc
7 kwi 00:49
Abc: aaa, czyli rysuje x2 o 1 mniej, zapomnialme o tym kopletnie, a z druga opcja licze p, q i
pierwiastki i rysuje do 1? Dziekuje bardzo
7 kwi 00:52
kochanus (z komorki):
p i q zbyteczne ... wystarcza pierwiastki (2 i 3)
7 kwi 01:12