Symetralna
Dawid: Wyznacz rownanie symetralnej odcinka o końcach A=(−5,1). B=(7,3)
6 kwi 23:21
===:
wyznacz współrzędne środka ... współczynnik kierunkowy i pisz równanie
6 kwi 23:30
Mila:

Symetralna odcinka to zbiór wszystkich punktów płaszczyzny jednakowo odległych od końców
odcinka.
P(x,y) − punkt symetralnej AB
|AP|=|BP|
√(x+5)2+(y−1)2=
√(x−7)2+(y−3)2 /
2
(x+5)
2+(y−1)
2=(x−7)
2+(y−3)
2⇔
x
2+10x+25+y
2−2y+1=x
2−14x+49+y
2−6y+9⇔
10x+25−2y+1=−14x+49−6y+9⇔
y=−6x+8
6 kwi 23:32
Jerzy:
1) środek odcinka
2) wsp.kierunkowy pr.AB
3) wsp.prostopadłej
4) równanie symetralnej
6 kwi 23:33
Mila:
Jakoś autor nie wykazał zainteresowania.
7 kwi 00:04
5-latek : Bo traktują co niektórzy to forum jako www.zadane.pl
7 kwi 07:02