prosze o pomoc :)
Lola: rozwiaz uklad rownan
y= (x +3)2 − (x − 2)2
4(5x+3) = ( y+1) 2 − (y−1)(y+1)
rozwiazem kazdego uklady rownan z dwiema niewiadomymi jest para liczb prawda?
2 sty 12:52
Lola:
2 sty 13:27
rozalia: y= (x +3)2 − (x − 2)2
4(5x+3) = ( y+1) 2 − (y−1)(y+1)
y= x2 +6x + 9 − x2 −4x −4
20x+12= y2+2y+1−y2+y−y+1
y= 10x+5 ( to wstawiamy do drugiego równania za "y")
20x+12= 2y+2
y=2x +5
20x +12 = 2(2x+5)
y=2x+5
20x +12 =4x+10
y=2x+5
20x−4x=10−12
y=2x+5
16x= −2
y=2x+5
x= − 18
y=2x+5= 2*(− 18) + 5= −14 + 5 = 434
x= − 18
y= 434
2 sty 14:30
Lola: dziekuje
2 sty 14:35