Bardzo proszę o pomoc
Przekątne trapezu prostokątnego ABCD przecinają się w punkcie O. Mając
dane AB=8, BC=6, CD=6,
oblicz:
a) obwód trójkąta ABO
b) pole trójkąta DAO
W punkcie A mam już prawdopodobieństwo, że trójkąty ABO i CDO są podobne w skali 4/3 i
obliczone, że AC=10 a DB=6√2, ale nie wiem co dalej z tym zadaniem.Mam również z równania
a+3/4a=10 wyliczone a=40/7. Proszę o pomoc
Ktoś coś?
| 4 | 24 | |||
|OB|= | *6√2 = | √2 | ||
| 7 | 7 |
| 4 | 40 | |||
|AO|= | *10= | |||
| 7 | 7 |
| 24 | 40 | 96+24√2 | 24 | |||||
L(ABO)= 8+ | √2+ | = | = | (4+√2) | ||||
| 7 | 7 | 7 | 7 |
| 1 | 72 | |||
P(AOD)=P(BOC) = | *|BO|*6*sin45o= .... = | |||
| 2 | 7 |
| k*P | ||
P1= | ||
| (k+1)2 |
| a | ||
gdzie P−−− pole trapezu , k= | , a,b −−− długości podstaw | |
| b |