oblicz granicę
nafta: oblicz granicę an= √n+5−√n
rozwiązanie:
√n+5−√n*√n+5+√n√n+5+√n=(n+5)−n√n+5+√n=5√n+5+
√n=√n*5√n√n*√1+5n+1=0√1+1=02=0
czy dobrze jest to rozwiązane?
6 kwi 22:27
Jack: nic tam nie widac...
jesli zrobiles tak :
| | √n+5+√n | | n+5 − n | | 5 | |
√n+5 − √n * |
| = |
| = |
| |
| | √n+5+√n | | √n+5+√n | | √n+5+√n | |
bo 5 /
∞ = 0
6 kwi 22:32
nafta: coś się kopsnęło, ale czy wynik to 0?
6 kwi 22:32
Jack: nastepnym razem zapisz ulamki za pomoca duzego U
6 kwi 22:32
Jack: tak, 0
6 kwi 22:32
nafta: mam tak samo, tylko póżniej jest rozpisany mianownik jeszcze u mnie

Dzięki za pomoc!
6 kwi 22:35