Oblicz 50 wyraz tego ciągu, zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia
Kasia: 1+3+5+....+(2n+1)
an=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −n
n+2
6 kwi 22:03
5-latek : było niedawno poszukaj
6 kwi 22:10
Kasia: Szukałam i nie znalazłam ;−;, ale popatrzę jeszcze raz, dziękuje za info →
6 kwi 22:12
5-latek : najważniejszy jest licznik do policzenia
Masz tam sume ciągu arytmetycznego o a1= 1 i r=2
Musisz poloiczyc ile będzie wyrazow
6 kwi 22:22
Jack:
a
1 = 1
r = 2
a
n = 2n + 1
licznik :
obliczmy ile jest wyrazow...
a
n = 2n + 1
oznaczmy ilosc jako x zeby nie bylo konfliktow oznaczen
2n+1 = a
1 + (x−1)r
2n = 2x − 2
x = n+1
| | 1 + 2n+1 | |
Sn = |
| * (n+1) = (n+1)2 |
| | 2 | |
| | 512 | |
a50 = |
| − 50 ≈ 0,0192307692 |
| | 52 | |
trzy pierwsze po przecinku to 019
taka jest odp?
6 kwi 22:25
Kasia: Dziekuję za pomoc
Odpowiedzi nie znam, ale zdaję się na Waszą wiedzę bo moja zawiodła
7 kwi 01:26
jc: Może warto wykonać odejmowanie
| (n+1)2 | | 1 | | 1 | |
| − n = |
| = |
| = ... |
| n+2 | | n+2 | | 52 | |
7 kwi 01:41