prawdopodobieństwo
marta97: Z urny, w której sa cztery kule o numerach 1,2,4,6 losujemy kolejno dwie kule,bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że numer drugiej kuli będzie o 2 większy od numeru pierwszej
kuli.
6 kwi 21:39
Jack: A − numer drugiej kuli o 2 większy od nr 1 kuli
A = {24,46}
|A| = 2
|Ω| = 4*3 = 12
tak mi sie zdaje...
6 kwi 21:41
marta97: Dziękuję
6 kwi 21:46
PW: Jack, zlituj się. Zapis
A = {24,46}
oznacza, że zdarzenie A jest zbiorem składającym się z dwóch liczb: 24 i 46. Zbioru Ω w ogóle
nie opisałeś.
6 kwi 21:54