la jakiej wartości b wyrażenia x(x-2b)^2 i x^3 + 6x^2 + 9x są równe dla dowolnej
marta97: dla jakiej wartości b wyrażenia x(x−2b)2 i x3 + 6x2 + 9x są równe dla dowolnej liczby
rzeczywistej x?
6 kwi 21:13
Janek191:
x*( x
2 − 4 b x + 4 b
2) = x
3 + 6 x
2 + 9 x
x
3 − 4b x
2 + 4 b
2 x = x
3 + 6 x
2 + 9 x
więc
− 4 b = 6 ⇒ b = − 1,5
| | 9 | | 3 | |
4 b2 = 9 ⇒ b2 = |
| ⇒ b = − |
| |
| | 4 | | 2 | |
Odp. b = − 1,5
============
6 kwi 21:27
Jack: Przyrownaj skoro maja byc rowne...
x(x−2b)
2 = x
3 + 6x
2 + 9x
x(x−2b)
2 = x(x
2+6x+9)
x(x−2b)
2 = x(x+3)
2
x−2b = x+3
2b = − 3
6 kwi 21:28
6 kwi 21:29
marta97: dziękuję
6 kwi 21:33
Jack:
6 kwi 21:42