wyrażenia algebraiczne
kasia: wyznacz (y) ze wzoru a+b=x−3y/2
6 kwi 20:57
Jack: ... podstawowa umiejetnosc to przeksztalcanie wzorow...bez nich ani rusz
2(a+b) = 2x − 3y
2a + 2b = 2x − 3y
3y = 2x − 2a − 2b
| | 2x−2a−2b | | 2(x−a−b) | |
y = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 kwi 21:00
kasia: 2. Dla jakich wartości x wyrażenie {2x+3}{25x2−60x+36}
6 kwi 21:00
zef: I dalszej treści musimy się domyśleć
6 kwi 21:01
kasia: dla jakich wartości x wyrażenie 2x+3/25x2−60x+36 ma sens liczbowy
6 kwi 21:04
kasia: 3.Wykaż, że wyrażenie 4a2−12ab+9b2+2 przyjmuje wartości dodatnie dla dowolnych wartości a i b
6 kwi 21:06
Jack: sens ma wtedy gdy nie dzielimy przez 0...bo nie mozna dzielic przez zero
dzieleniem w ułamku jest mianownik...zatem mianownik ≠ 0
25x2 − 60x + 36 ≠ 0
delta...
6 kwi 21:07
zef: 2. Mianownik różny od zera
25x
2−60x+36≠0
(5x−6)
2≠0
6 kwi 21:08
zef: (2a−3b)2+2 −> kwadrat jakiegoś wyrażenia + coś dodatniego jest zawsze dodatnie.
6 kwi 21:09
kasia: 4. dane jest wyrażenie 2x2+ax4x2−36. Wyznacz wartości x dla których wyrażenie to ma sens
liczbowy. Wyznacz a , jeśli wiadomo że wartość tego wyrażenia dla x=4 wynosi 1
6 kwi 21:10
Jack: odrazu cala strone wrzuc tych zadan...ehhh :x
4a2−12ab+9b2+2 skoro dodatnie dla dowolnych a i b to
4a2−12ab+9b2+2 > 0
(2a − 3b)2 = 4a2 − 12ab + 9b2
zatem
4a2−12ab+9b2+2 > 0 ⇔
⇔ (2a−3b)2 + 2 > 0
a to jest prawda dla kazdej rzeczywistej...
komentarz jeszcze
6 kwi 21:10
zef: 4x
2−36≠0
4x
2≠36
x
2≠9
x≠3 ⋀ x≠−3
32+4a=28
4a=−4
a=−1
6 kwi 21:12
Jack: 4...
Mianownik ≠ 0
4x
2 − 36 ≠ 0
(dalej sama)
Wyznacz a jesli dla x= 4 to ma wartosc 1
podstaw za kazdego iksa czwórke i to się równa 1...
a = ...
6 kwi 21:14
kasia: 5. Wartość wyrażenia x4+ax3+2x2−12x+b, dla x=2 oraz x=−2 jest równa 6. wyznacz a i b..
6 Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)√−6x2+x+2
6 kwi 21:15
zef: 5. Podstaw za x=2 lub −2 i wyznacz a i b
6. to co pod pierwiastkiem ≥0
6 kwi 21:16
kasia: 7. Rozwiąż równanie 3(x−1)−1=
√2+3
8. rozwiąż nierówność 4(x+5)(2x−3)≥3(x+5)(3x−2)
Za pomoc bardzo dziękuję

6 kwi 21:17
Jack: 7. zwykłe mnożenie....
8. to samo...
6 kwi 21:18