Wyznacz równanie stycznej.
Halik: Mam zagwozdkę bo za cholerę mi nie wychodzi to:
Wyznacz równanie stycznej.
f(x)=(x−4)3 x0=3
Liczę:
f(x0) = −1
f'(x0)= 1
Wychodzi mi że y=x−4 A w odpowiedziach y=3x−10
Nie mam pojęcia co robię źle
6 kwi 20:30
yht:
pewnie pochodną źle policzyłeś
prawidłowa pochodna to f'(x)=3(x−4)2
teraz licz f'(x0)
6 kwi 20:33
rybka:
f(3)= −1 P(3,−1)
f'(x) = 3(x−4)2
f'(3)= 3
s: y=f'(xo)(x−xo)+yo
s: y=3(x−3)−1
y=3x−10
6 kwi 20:35
Halik: Też myślałem że źle liczę pochodną, ale nie mogłem się doszukać wzoru na ten przypadek...
f'(x0)=3(3−4)2 = 3
y−1=3(x−3)
y=3x−10
No i wyszło, dzięki za pomoc.
6 kwi 20:39