Nierówność
kaja: Rozwiaz nierówność
x−√3x>2
6 kwi 20:29
5-latek : 3x≥0 aby ta nierownosc miała sens
Ja bym to zrobil tak
√3x=
√3*
√x
√x=t i t≥0
t
2−
√3t−2>0
Δ= 11
Ale jak to skonczyc i czy w ogole dobre podejście ?
6 kwi 20:51
zef: 3x≥0
x≥0
x(1−
√3)>2
x>
√3−1
6 kwi 20:54
5-latek : zef 
Tez tak myslaem ale zauważ ze jest
√3x} a nie
√3x
6 kwi 20:55
zef: 5−latek
A racja mój błąd ale twoje myślenie według mnie jest dobre i chyba tak właśnie trzeba to zrobić
6 kwi 20:56
Matt: Podejście dobre, a jak skończyć? Masz dwa miejsca zerowe, narysuj wykres, odczytaj w jakim
przedziale jest on większy od 0.
6 kwi 20:59
zef:

To chyba coś takiego będzie,
6 kwi 21:00
5-latek : Ale musimy wrocic do podstawienia
6 kwi 21:01
6 kwi 21:03
Matt: Wystarczy chyba podniesc do kwadratu końce przedziałów?
6 kwi 21:03
5-latek : Tak macie racje .
Poprosilem jeszcze o opinie Mile
TO żeby podnieść do potęgi drugiej to tak
6 kwi 21:07
5-latek :
6 kwi 21:16
Mila:
x≥0
x−
√3*
√x−2>0
√x=t, t≥0
t
2−
√3t−2>0
Δ=3+4*2=11
| | √3−√11 | | √3+√11 | |
t1= |
| <0 lub t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 7+√33 | |
x> |
| tak jak u kolegi zef, ale wszystko razem zebrałam. |
| | 2 | |
6 kwi 21:17
zef: Wyszło dobrze ale muszę popracować nad tym aby pisać zrozumiale i się nie spieszyć bo czasem
sam się gubię w swoich obliczeniach
6 kwi 21:20
5-latek : dziekuje
Milu 
Ten
√x mnie trochę zaskoczyl
6 kwi 21:21
Jack: 5−latku napisales ze Cie zaskoczyl, chociaz to calkiem dobrze rozwiazales.
Ja bym musial troche nad tym pomyslec by wpasc na to ze √3x = √3 * √x i wstawic zmienna
6 kwi 21:23
5-latek : Czesc
Jack
6 kwi 21:24
5-latek : Teraz czy tylko zainteresowana się odezwie
6 kwi 21:25
Jack: na to pytanie, nie znam odpowiedzi
6 kwi 21:28
kaja: dziękuje wam
7 kwi 11:28
kaja: czy mam zapisać rozwiaznie Mili
7 kwi 11:28