Janek191:

a = 1 b = 8 c = − 15
q = f(p) = f(−4) = (−4)
2 + 8*(−4) − 15 = 16 − 32 − 15 = − 31
a = 1 > 0
więc zbiór wartości
ZW = < q ; +
∞ ) = < − 31, +
∞)
Dla x < p funkcja maleje, a dla x > p funkcja rośnie.
yht:
parabola ∪
a=1, b=8, c=−15
przedziały monotoniczności:
malejąca dla x∊(−
∞,−4)
rosnąca dla x∊(−4,+
∞)
zbiór wartości:
q=f(p)=f(−4)=(−4)
2+8*(−4)−15=16−32−15=−16−15=−31
zbiór wartości: y∊<−31,+
∞)
podsumowując
monotoniczność zależy od p
zbiór wartości zależy od q
jeśli parabola ∪ to:
monotoniczność:
rosnąca dla x∊(p,+
∞), malejąca dla x∊(−
∞,p)
zbiór wartości to y∊<q,+
∞)
jeśli parabola ∩ to:
monotoniczność:
rosnąca dla x∊(−
∞,p) , malejąca dla x∊(p,+
∞)
zbiór wartości to y∊(−
∞,q>