oblicz sume
samotna: pierwszy wyraz tego ciagu arytmetycznego jest równy 3 , czwarty wyraz tego ciagu jest równy 15.
Oblicz sumę dzisięciu poczatkowych wyrazów tego ciagu
6 kwi 20:01
::
S10=210
6 kwi 20:03
Marsel: a
1=3
a
4=15
a
4=a
1+3r => 15=3+3r => r=4
a
10=a
1+9r => a
10=3+36= 40
6 kwi 20:05
Janek191:
a1 = 3
a4 = a1 + 3 r = 15 ⇒ 3 + 3 r = 15 ⇒ 3 r = 12 ⇒ r = 4
a10 = a1 + 9 r = 3 + 9*4 = 39
S10 = 0,5*(a1 + a10)*10 = 5*( 3 + 39) = 5*42 = 210
6 kwi 20:07
Marsel: @UP a
(10) = 39 nie 40, więc
6 kwi 20:07
::
3+36= ?
6 kwi 20:08
Janek191:
Marsel wróć się do I klasy podstawówki

3 + 36 ≠ 40
6 kwi 20:08
Samotna: dziekuję ale jaki wynik jest poprawny?
6 kwi 20:10
Janek191:
20.07
6 kwi 20:11
::
20:03
6 kwi 20:12
Marsel: @Samotna, to @UP było do mojego postu, poprawiłem się odrazu ponieważ zauważyłem że zrobiłem
błąd, wynik oczywiście powinien być 210
6 kwi 20:15