yht:
Po pierwsze, napis f(x)=mx+m
2+2 traktujemy tak samo jak napis y=mx+m
2+2
Punkt należy do wykresu funkcji, jeśli po wstawieniu jego współrzędnych (x,y) do wzoru funkcji
otrzymamy równość prawdziwą
Przykład:
Sprawdź czy punkty A=(2,3) oraz B=(−3,6) należą do wykresu funkcji g(x)=4x+18
Rozw.
Korzystam z tego że g(x)=4x+18 to jest to samo co y=4x+18
Sprawdzam punkt A:
3=4*2+18
3=8+18
3=26
Równość nieprawdziwa → Punkt A nie należy
Spr. B:
6=4*(−3)+18
6=−12+18
6=6
Równość prawdziwa → Punkt B należy
****
To działa też odwrotnie − jeśli wiadomo z zadania, że jakiś punkt (x,y) należy do wykresu
funkcji, to po wstawieniu jego współrzędnych do wzoru otrzymamy równość prawdziwą:
y=mx+m
2+2
Punkt P(2,1) należy, więc równość 1=m*2+m
2+2 jest prawdziwa → wyliczasz m z tego równania
*******
Uwaga

Informacja, że punkt należy do prostej może być przekazana w bardzo różny sposób − oto kilka z
nich, które pojawiają sie na maturze:
1) Punkt A=(4,−5) należy do wykresu funkcji g
2) O funkcji g wiadomo, że g(4)=−5
3) Funkcja g dla argumentu 4 przyjmuje wartość równą −5
Wszystkie 3 powyższe informacje są równoważne − oznaczają te samą sytuacje
Uwaga 2:
Miejmy świadomość, że jeśli w zadaniu podane jest że miejscem zerowym funkcji jest np. liczba
3, oznacza to równoważnie, że do wykresu funkcji należy punkt P(3,0)
| | 2 | | 2 | |
Jeśli miejscem zerowym jest liczba − |
| , to należy punkt P(− |
| , 0) itp. |
| | 3 | | 3 | |