wielomiany
Ali: Witajcie. Mam problem z zadaniem z wielomianów

Nigdy ich nie lubiłem. Oto treść
Dany jest wielomian W(x) = x
4 +x
2 + m,x∊R, gdzie m jest parametrem. Reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian (x+1) wynosi 3.
Wyznacz wartość parametru m, a następnie:
a) rozwiąż nierówność w(x) < 10x
2 +1
b) rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia
Proszę o pomoc, najlepiej z objaśnieniem. Zależy mi bardziej na zrozumieniu niż na przepisaniu
rozwiązania. Z góry dziękuje
2 sty 12:26
kaz: W(−1)=1+1+m=3⇒m=1
x4+x2+1<10x2+1
x4−9x2<0
x2(x+3)(x−3)<0
2 sty 12:36
Edek: Jeżeli reszta dzielenia przez (x+1) wynosi 1 to
W(−1)=3
w(−1)=1+1+m=3
m=1
a) x4+x2+1<10x2+1
x4−9x2<0
x2(x2−9)<0
x2(x−3)(x=3)<0
xE(−3,0)u(0,3)
b)x4+x2+1
(x4+2x2+1)−x2
(x2+1)2−x2
(x2−x+1)(x2+x+1)
2 sty 12:39
Ali: Bardzo wam, dziękuje. Z tego co widzę największy problem miałem z wyznaczeniem parametru, a na
dobrą sprawę to było najprostsze. Dziękuje jeszcze raz.
2 sty 12:41