zamiana ze wzoru skróconego mnożenia
stokrotkę: Czy ktoś mi może wyjaśnić jak zamienione: 4x2−8xy+5y2 zamienić z powrotem do (2x−2y)2+y2?
Wiem, że są wzory, ale nie potrafię ich zastosować do tego. Może ktoś jasno wytłumaczyć?
6 kwi 19:29
5-latek : (2x−2y)2= 4x2−8xy+4y2 a ma być 5y2 to należy dodac y2
6 kwi 19:36
Janek191:
4 x2 − 8 x y + 5 y2 = (2 x)2 − 2*2x*2y + (2y)2 + y2 = ( 2 x − 2y)2 + y2
6 kwi 19:38
stokrotkę: OKEj
(a+b)2 = (2x+2y)2
a = (2x)2
b = (2y)2
z pierwszego i z ostatniego tak jakby pierwiastek.
Dzięki!
6 kwi 20:07