Proszę o pomoc
Haeri: Dane są punkty A=(−4,1), B=(2,−5) oraz prosta k o równaniu x+3y−6=0. Punkt C należy do prostej
k i jest równoległy do punktów A i B. Wyznacz współrzędne punktu C.
6 kwi 19:19
5-latek : oj radosna tworczosc
6 kwi 19:32
Haeri: równoodległy*
6 kwi 19:39
Janek191:
| | 1 | |
C = ( x, y) = ( x, − |
| x + 2) |
| | 3 | |
oraz I A C I = I BC I
6 kwi 19:42
Janek191:
6 kwi 19:46
5-latek :

Ja mysle tak
| | 1 | |
Skoro punkt C należy do prostej x+3y−6=0 to ma wspolrzedne C= (x, − |
| x+2 ) |
| | 3 | |
Teraz odlegosc punktu A od punktu C musi być taka sama jak odbleglosc punktu B od C
czyli nic innego tylko zastosować wzor na dlugosc odcinka
6 kwi 19:50
5-latek : czyli dobrze myslalem
6 kwi 19:51