matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
Domcia:
6
1
Niech A<B ⊂ Ω P(B) =
oraz P(A|B) =
udowodnij, że prawdziwa jest nierówność
11
2
3
8
≤ P(A) <
11
11
3
3
Ok mam P(A∩B) =
i równianie P(A∪B) = P(A) +
11
11
Wie ktoś jak dalej robić to zadanie? Z góry dzięki
6 kwi 18:35
kochanus_niepospolitus:
8
P(AuB) ≤ 1 −> stąd P(A) ≤
11
3
P(A) ≥ P(A∩B) −−> stąd P(A) ≥
11
6 kwi 19:11
Domcia:
Dziękuję
6 kwi 20:01