matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Niktważny:
lim
x→2
1−
√
3−x
=
2−x
6 kwi 18:13
Janek191:
1 − ( 3 − x)
1+
√
3 − x
− 2 + x
f(x) =
=
=
2 − x
( 2 − x)*(1 +
√
3 −x
)
−1
=
1+
√
3 − x
więc
−1
1
lim f(x) =
= −
1 +
√
3 − 2
2
x→2
6 kwi 18:19
Janek191:
a
2
− b
2
Do licznika stosujemy wzór : a − b =
a + b
6 kwi 18:19
Niktważny:
Dziękuję bardzo
6 kwi 18:23