ciągi
Radek: Dzień dobry

, pytanko do tego zadania:
Dany jest ciąg (an ) , w którym suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn = n
3 − 1 , n
≥ 1 .
Wyznacz wzór ogólny ciągu. Czy jest to ciąg arytmetyczny?
Wychodzi mi ze a1 = 0 a2 = 7 a3 = 19 a4=37 czyli nie jest to ciąg arytmetyczny, ale w jaki
sposób wyznaczyć
wzór ogólny tego ciągu?
6 kwi 17:44
Przemysław: an=Sn−Sn−1
6 kwi 17:48
Przemysław: No nie? Bo mam:
a1+...+an−1+an
i odejmuję:
a1+...+an−1
6 kwi 17:52
Radek: Tak, tak rozumiem. Dziękuje
6 kwi 17:56
5-latek : Stwierdziles ze nie jest to ciag arytmetyczny
Być może ale nie tak
a1=S1
a1+a2=S2 wiec a2= S2−a1
a1+a2+a3=S3 to a3= s3−−a1a2 =
S4= a3+a4 to a4= licz
Stwierdzisz to czy to ciag ayrtmertczny licząc an+1 −an
6 kwi 18:00
Przemysław: @5−latek
Jeżeli a1=0
a2=7
a3=19
to nie ma co liczyć, bo:
7−0=7≠12=19−7
Jakbyśmy chcieli pokazać, że to JEST ciąg arytmetyczny to wtedy przykład nie jest dowodem,
ale tutaj starczy kontrprzykład − różnica między 1. a 2. jest inna niż między 3. a 2.
więc nie jest prawdą, że sąsiednie wyrazy różnią się o wspólną dla wszystkich par stałą.
Ale ogólnie to można liczyć tak jak mówisz i wtedy oba przypadki jedną metodą (przypadek, że
jest arytm. i przypadek, że nie jest)
6 kwi 19:13