zadanie
historyk : odcinek o końcach A(3,−2) B(7,−10) jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego .Podaj
współrzędne środka
okręgu opisanego na tym trójkącie i oblicz promień tego okręgu
jak podejśc wogóle do takeigo zadania czy skorzystac ze wzory takie długiego pod pierwiastkiem
i obliczyc długosc ale co potem
6 kwi 17:31
5-latek : Dowiedziec się gdzie lezy srodek okręgu opisanego na trojkacie prostokatntm
Taka jest moja propozycja i dopiero wrocic z tym zadaniem ewentualnie
6 kwi 17:34
Janek191:
S − środek odcinka AB − środek okręgu opisanego
r = 0,5 I AB I = I AS I
6 kwi 17:35
historyk : obliczyłam ODCINEK AB wyszło pierwiastek z 80 co dalej
6 kwi 17:37
Janek191:
I AB I = √ (7 −3)2 + ( − 10 +2)2 = √16 + 64 = √80 = √16*5 = 4√5
r = 0,5*4√5 = 2√5
6 kwi 17:40
historyk : janek a skąd ci wyszło , że r jest 0,5 ?
6 kwi 17:41
Mila:
A(3,−2), B(7,−10)
S=(5,−6) środek okręgu opisanego na Δ prostokątnym o przeciwprostokątnej AB.
6 kwi 17:44
Janek191:

S = ( 5, − 6)
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
6 kwi 17:45
historyk : już mi się pomyliło czy trzeba było liczyc odcinek ab z tego długiego wzor czy tylko z tego
krótkiego s
6 kwi 17:47
Mila:

Promień:
r
2=2
2+4
2
r
2=20
r=
√20=
√4*5=2
√5
6 kwi 17:48
historyk : mila napisałabyś jeszcze raz od początku całe zadanie już nie musisz rysowac rysunku , żebym to
zczaiła dziękuje wszystkim za pomoc i chęci
6 kwi 17:54
Mila:
1) Środek okręgu opisanego na Δ prostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej.
AB jest przeciwprostokątną, współrzędne środka AB masz obliczone 17:44
2) Promień jest równy połowie przeciwprostokątnej , Janek obliczył 17:40
Ja też obliczyłam korzystając z rysunku i tw. Pitagorasa 17:48.
Analizuj .
6 kwi 17:59
5-latek : dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam .
6 kwi 18:03
Mila:
Witaj
5−latku
6 kwi 18:15