matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uzasadnij
xoxi:
Uzasadnij, że jeśli a/b = b/c , to a
2
+ b
2
/ b
2
+ c
2
= a/c
6 kwi 17:29
Janek191:
a
b
=
⇒ a c = b
2
b
c
zatem
a
2
+ b
2
a
2
+ a c
a*( a + c)
a
=
=
=
b
2
+ c
2
a c + c
2
c*(a + c)
c
ckd.
6 kwi 17:32
Jack:
jeśli
a
b
=
b
c
to założenie b,c ≠ 0 b
2
= a*c
a
2
+ b
2
a
=
b
2
+ c
2
c
a
2
+ b
2
a
2
+ ac
a
2
+ ac
Lewa strona =
=
=
=
b
2
+ c
2
ac + c
2
c
2
+ ac
a(a+c)
a
=
=
= P
c(c+a)
c
6 kwi 17:34