sprawdzenie zadanka
Jakub555: Cześć,
Mam problem z interpretacją wynikow zadania:
Dla jakich parametrow p uklad rownan ma niezerowe rozwiazania. Znalezc te rozwiazania:
(2−p)x + y + 2z = 0
2x + (1−p)y +2z = 0
2x + y + (2−p)z = 0
wyznancznik macierzy nieosobliwej wychodzi −p
3 + 5p
2 −4p
−p
3 + 5p
2 −4p ≠ 0
Po wyliczeniu− uklad jest onzaczony dla kiedy p ≠ 0, 1, 4
Rozwiazania:
x=0
y=0
z=0
Jak to interpetować? Czy uklad który ma niezerowe rozwiazania to poprostu uklad oznaczony z 1
rozwianiem i wtedy moje rozwiazanie jest dobre(x=0,y=0,z=0) czy x=0 y=0 i z=0 odpada ma są to
rozwiązania zerowe i taki uklad nie ma rozwiazan niezerowych dla jakichkolwiek wartosci
parametru p

?
6 kwi 17:21
g: Układ równań A*X = 0 może mieć niezerowe rozwiązania dla X tylko gdy A jest osobliwa.
Tych rozwiązań jest wtedy nieskończenie wiele.
6 kwi 17:24
Jakub555: To co w takim razie z moim rozwiazaniem, odpada?
6 kwi 17:29
Jakub555: ok już łapie
6 kwi 17:40
Jakub555: w takim razie jesli dla p = 1 i p=4 rowniez wychodza rozwiazania zerowe a jedynie dla p =0
wychodzi nieskonczenie wiele rozwiazan, to zostaje tylko p =0, tak?
6 kwi 17:55
g: Mi wyznacznik wyszedł −p3 + 5p2.
6 kwi 18:29
g: Dla p = 5 wychodzi rozwiązanie x=y=z=dowolna liczba.
6 kwi 21:53