Kwadratowa.
Adi: | | 1 | |
Różnica najmniejszej i największej funkcji kwadratowej f(x)= |
| x2 − 2x + 7 w przedziałe |
| | 2 | |
x∊<−3,m> dla m>0 jest równa 1. Oblicz m.
Liczę wszystko, ale dalej nie mogę wpaść, jakieś pomysły?
6 kwi 16:54
Adi: najmniejszej i największej wartości*
6 kwi 16:54
PW: Jaka jest pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli − wykresu funkcji f?
6 kwi 17:07
Adi: Już mam obliczone, mój błąd polegał na tym, że wyszedł mi wierzchołek (2,9), zamiast (−2,9) −
zorientowałem się po rysunku. Policzyłem wartość na lewym skraju przedziału i podstawiłem do
równania. Wtedy doszedłem do tego, że m
1 = −2−
√3 (nie sp. zał. m>0) lub m
2 = −2+
√3,
więc mam odpowiedź
6 kwi 17:11
5-latek :

wierzcholek funkcji f(x) ,ma wspolrzedne (2,5)
6 kwi 17:15
PW: Strasznie mętnie o tym opowiadasz.
Policzyłem wartość na lewym skraju przedziału i podstawiłem do równania.
Tu nie ma żadnego równania.
Zapisanie sposobu myślenia to duża sztuka. Proponuję, żebyś na kartce napisał całe rozwiązanie
(sposób rozumowania), i robił to dotąd, aż będziesz zadowolony. Na maturze jak znalazł.
6 kwi 17:18
PW: 5−latku, uwaga oczywiście nie do Ciebie (nie widziałem wykresu i nie sprawdzałem obliczeń
Adiego).
6 kwi 17:22
5-latek : Dzien dobry
PW 
Tylko policzyłem w pamięci x
w ze wzoru i zauwazylem ze zle napisał (−2 ,9)
6 kwi 17:25