Zbadaj monotoniczność tej funkcji
Kinga: f(x)=(x3)/2−x
6 kwi 16:52
PW: | | x3 | |
f(x) = |
| , x∊R\{2}. |
| | 2 − x | |
Dziedzina składa się z dwóch rozłącznych zbiorów, wobec tego rozsądne jest postawienie dwóch
pytań:
− czy f jest monotoniczna na przedziale (−
∞, 2)
− czy f jest monotoniczna na przedziale (2,
∞).
Zazwyczaj na takie pytania odpowiada się po policzeniu pochodnej funkcji f. Umiesz?
6 kwi 17:13
Kinga: pochodna wyszła mi (6x2−2x3)/4−4x+x2 i nie wiem co zrobić z tym dalej
6 kwi 17:23
Janek191:
| | 3 x2*( 2 − x) − x3*(−1) | | x3 −3 x3 + 6 x2 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (2 − x)2 | | ( 2 − x)2 | |
| | −2x3 + 6 x2 | | x2*( −2 x + 6) | |
= |
| = |
| < 0 ⇔ − 2x + 6 < 0 ⇔ x > 3 |
| | (2 −x)2 | | ( 2 − x)2 | |
f '(x) > 0 ⇔ − 2x + 6 > 0 ⇔ x < 3
Funkcja f rosnąca dla x < 3 , a malejąca dla x > 3..
6 kwi 17:25
Kinga: Dziękuję
6 kwi 17:27
PW: Coś Ci, Janku, tym razem wyjątkowo nie wierzę.Granica f w dwójce nie istnieje, prawo− i
lewostronna są różne. W ogóle tego nie widać na wykresie.
Nie można kryterium monotoniczności stosować na "przedziale z dziurą" − obowiązuje ono na
przedziale otwartym.
6 kwi 17:48
Janek191:
Masz rację
6 kwi 18:11
Kinga: Czyli jak będzie wyglądał wykres ?
6 kwi 18:24