geometria
szarlotka:

Dany jest trapez ABCD oraz dwa styczne okregi o srodkach B i C
Uzasadnij ze kat DEA jest prosty
6 kwi 16:23
Rafal44: Wskazówka: trójkąty ABE i DCE są równoramienne, a suma kątów wewnętrznych trapezu leżących przy
tym samym ramieniu wynosi 180 stopni...
6 kwi 16:26
Rafal44: α=|∡ABE|
β=|∡DCE|
α+β=180
Uzależnij miary kątów AEB i DEC w zależności od α i β, potem wyznacz miarę kąta DEA
6 kwi 16:33
E:
| | 180o−α | | α | | 180o−β | | β | |
y= |
| = 90o− |
| i x= |
| = 90o− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
to
| | α | | β | |
γ=180o−(x+y) =..........= |
| + |
| =90o |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 16:49