Najmniejszym pierwsiatkiem równania jest?
BOR: Wiem, że to dosyć łatwe i że to zadanie było już na necie, ale mam kilka ptań.
Najmniejszym pierwiastkiem równania x3+2x=3x2 jest liczba?
Przeniosłem wszystko na lewo
x3−3x2+2x=0 Powiedzcie dlaczego −3x2 musi stać przed 2x?
Nie wiem dlaczego delta wyszła mi 1.
x1=1 x2=2
6 kwi 16:02
Oopp: Najmniejszy pierwiastek to 0 , wyłączamy z przed nawias
Kolejne wyrazy wielomianu ustawiamy z malejącą liczba w potędze ... x3 ..x2 ..x ..
6 kwi 16:08
Rafal44: x
3−3x
2+2x=0
x(x
2−3x+2)=0
Δ=9−8=1
x(x−1)(x−2)=0
Najmniejszy pierwiastek: x=0.
6 kwi 16:08
BOR: Dzięki Rafał. Powiedz mi tylko o co chodzi z tym x(x−1)(x+2)=0. Nie wiem jak to ogarnąć.
6 kwi 16:36
PW: Masz policzone 3 pierwiastki: 0, 1 i 2. "Ogarnąć", że 0 jest najmniejszym chyba nietrudno.
Kolega zapędził się i niepotrzebnie napisał postać iloczynową funkcji kwadratowej, jeśli i to
chcesz "ogarnąć", to poszukaj, np. tu po lewej stronie okienka edycyjnego:
funkcja kwadratowa
6 kwi 16:48
Rafal44: Tak naprawdę to ten zapis był niepotrzebny. Jeśli funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c ma
pierwiastki x1 i x2, to zachodzi równość
a(x−x1)(x−x2)=0
Na przykład:
pierwiastkami funkcji f(x)=x2−3x+2 były liczby x1=1 i x2=2 oraz a=1.
Stąd równość (x−1)(x−2)=0
6 kwi 16:52