matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
logarytmy:
Wykaż, że jeżeli log(w podstawie 2) 3 = a, to; 1/[log(w podstawie 3) 1/8] = −(1/3)a 1/[log(w podstawie √3) 2] + 1/[log(w podstawie 9) 2] = 2,5a 1/[log(w podstawie √3) 2] + 1/[log(w podstawie 9) 4] = 1,5a
6 kwi 15:55
Jack:
Mpglbys to zapisac ulamkiem?
Ulamki zapisuje sie za pomoca
W pierwszym nawiasie licznik a w drugim mianownik
licznik
mianownik
6 kwi 16:32
Janek191:
1
1
log
2
3 = a ⇒
= −
a
1
log
3
8
3
1
1
1
1
=
=
= −
=
1
log
3
8
log
3
2
−3
− 3 log
3
2
1
3 *
log
2
3
1
1
= −
log
2
3 = −
a
3
3
6 kwi 16:46
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick