Dowodzenia z zastosowaniem ułamków algebraicznych
Whale: 1) Udowodnij, że jeśli a,b > 0 oraz a+b = 1 to a2+b2 ≥ 1/2
2) Udowodnij, że jeśli, a,b > 0 oraz a+b = 1 to a4+b4 ≥ 1/8
6 kwi 15:36
Whale: (a2+b2)/2 ≥ √a2b2 z tego trzeba skorzystać?
6 kwi 15:39
Smule: można ale nie trzeba
6 kwi 15:46
Smule: 1.
2a2 + 2b2 >> 1
a + b = 1
(a + b)2 = 1
2a2 + 2b2 >> a2 + 2ab + b2
a2 + b2 − 2ab >> 0
(a − b)2 >> 0
6 kwi 15:47
jc: | | 1 | | (a+b)2 | | 1 | |
a2 + b2 = |
| [ (a+b)2 + (a−b)]2 ≥ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a4 + b4 = |
| [ (a2+b2)2 + (a2−b2)]2 ≥ |
| (a2+b2)2 ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
Ostatnia nierównosć wynika z z pierwszego podpunktu.
Nie trzeba zakładać, że a, b są dodatnie. Można tak, jak piszesz skorzystać
z nierówności pomiędzy średnimi.
6 kwi 15:50
Rafal44: 1) Z nierówności między średnią kwadratową i arytmetyczną dla liczb dodatnich a i b:
2) Z nierówności między średnią kwadratową i arytmetyczną dla liczb dodatnich a
2 i b
2:
| | a4+b4 | | a2+b2 | | 1 | |
√ |
| ≥ |
| ≥ |
| (poprzedni dowód) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
6 kwi 15:50
jc: Dwa kwadraty wpisały mi się kawałek za daleko ...
powinno być )2] zamiast )]2
6 kwi 15:52