prośba o wytłumaczenie
fiz666: Hej, mam zadanie typu:Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 3,
a suma sześcianów wszystkich jego wyrazów jest równa 101/83− . Oblicz pierwszy wyraz tego
ciągu i jego iloraz.
Nie proszę o rozwiązanie, tylko o wyjaśnienie, skąd się wziął ten wzór:
Sn=a1/1−q, skoro wzór na sumę w ciągu geometrycznym to: a1(1−qn)/1−q
6 kwi 15:25
5-latek : ten ciag ma być nieskończony
Drugi wzor jest gla ciągu skończonego
Tylko nie próbuj tak robic
6 kwi 15:29
Rafal44: | | lim | | lim | | 1−qn | | a1 | |
Jeśli |q|≤1, to |
| (qn)=0, czyli |
| (a1 |
| )= |
| . |
| | n→∞ | | n→∞ | | 1−g | | 1−q | |
6 kwi 15:31
fiz666: on już jest wyprowadzony czy jak? Bo ja mam stara podstawę programwą i nie wiem czy w takim
razie mnie ti obowiązuje?
6 kwi 15:59
Rafal44: Jeśli masz do rozwiązania to zadanie, to tak, obowiązuje Cię, aczkolwiek dowód możesz
potraktować jako ciekawostkę.
6 kwi 16:13