geometria
pomocy: przez punkt A poprowadzić prostą , wycinającą na dwóch danych okręgach równe cięciwy, zadanie
konstrukcyjne z wykorzystanie translacji
6 kwi 13:51
jc: Znalazłem równania dla odlełości szukanej prostej od środków okręgów.
Rachunek sprowadza się się do rozwiązania 2 równań kwadratowych, a więc
konstrukcja jest wykonalna. Ale mój sposób jest straszny.
L
12 − L
22 = R
12 − R
22
| (L1 − L2)2 | | (d2 L1 + d1 L2)2 | |
| + |
| = 1 |
| d2 | | (hd)2 | |
L
1, L
2 = odległości szukanej prostej od środków okręgów
d = odległość pomiędzy środkami okręgów
d
1 + d
2=d, h opisują położenie A
6 kwi 14:31
Jerzy:
To chyba jakieś brednie...chyba chodzi o dwie proste
6 kwi 14:37
jc: Jerzy, niby co jest brednią? Jak punkt A leży w dobrym miejscu, to znajdziemy
rozwiązanie. Kiedy? Jak? Ile rozwiązań?
Może zadanie nie jest trudne. Jak masz pomysł, to napisz.
6 kwi 15:24
jc: Nawet jeśli oryginalne zadanie brzmi inaczej, to TO zadanie wydaje się interesujące.
6 kwi 15:25
Jerzy:
Weżmy dwa okręgi współśrodkowe...jak jedną prostą odciąć dwie jednakowe cięciwy ?
6 kwi 15:28
jc: Jerzy, podałeś przykład, kiedy problem nie ma rozwiazania niezależnie od położenia A.
Jeśli mamy dwa identyczne okręgi odpowiednio oddalone,
a A leży po środku, to mamy ∞ wiele rozwiązań. I co z tego?
To wszystko należy do analizy zadania.
6 kwi 15:43
Jerzy:
Czyli co ...mam dobierać promienie, położenie okręgów i punktu, aby zadanie
miało rozwiązanie ? .....absurd
6 kwi 15:47
jc: A to rozumiem tak. Mam powiedzieć, kiedy zadanie ma rozwiązanie oraz podać
odpowiednią konstrukcję.
Nie ja zaproponowałem zadanie, nie wiem, czy trudne, czy łatwe, ale mnie zainteresowało,
bo nie potrafię rozwiązać
6 kwi 15:55
Jerzy:
Zauważ,że zadanie jest konstrukcyjne...myślę,że chodzi o dwie proste
6 kwi 17:21
g: Co to właściwie znaczy "zadanie konstrukcyjne z wykorzystanie translacji" ?
6 kwi 17:31