Wyznacz wartości parametru k, aby iloczyn zbiorów miał co najwyżej jeden element
Anon: Dane są dwa zbiory: A − zbiór punktów (x, y), których współrzędne spełniają warunek
(x−2)2 + (y−3)2 <= 5, oraz B − zbiór punktów (x, y), których współrzędne spełniają warunek
y >= |x − k|. Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których część wspólna zbiorów A i B
ma co najwyżej jeden element.
Odpowiedzią jest suma przedziałów (−inf ; −1−√10> i <√10+5; inf>
6 kwi 13:51
wredulus_pospolitus:
i z czym sobie poradzic tutaj nie możesz?
6 kwi 13:54
Anon: Nie wiem co mam zrobić. Albo raczej − jak mam to zrobić?
6 kwi 14:04
wredulus_pospolitus:

1) dla k≤0
Oblicz:
dla jakich k prosta o równaniu y = x − k jest styczna do danego okręgu
od razu zobaczysz dla jakich k prosta y=x−k nie będzie miała żadnego punktu wspólnego z tymże
okręgiem
2) dla k> 0
tutaj patrzysz na styczność dla prostej postaci y = x−k lub y=−x+k ... najlepiej narysuj sobie
okrąg
6 kwi 14:12
Jerzy:
Algebraicznie:
Do rownania okręgu podstaw y = x − k
Do ....... y = k − x
w obu przypadkach nałóż warunek: jedno rozwiàzanie
6 kwi 14:18
Anon: Próbowałem to zrobić algebraicznie, tak jak powiedział Jerzy, ale już po delcie widać, że
wyniki nie zgadzają się z odpowiedziami
http://imgur.com/nazPk45
6 kwi 14:49