Dla jakich wartości parametru m prosta y=mx-m-2
qwerty: Dla jakich wartości parametru m prosta y=mx−m−2 ma co najmniej jeden punkt wspólny z
prostokątem ABCD, jeżeli A(0,0), B(1,0). C(1,2), D(0,2)?
Próbowałam liczyć to w ten sposób, że y∊<0,2> i x∊<0,1>, ale ciągle wychodzi mi wynik
m∊(−∞;−4>, a powinno być m∊(−∞;−2>. Może ktoś z was mógłby mi pokazać jak to prawidłowo
policzyć?
6 kwi 13:35
wredulus_pospolitus:

1) m>0
czerwona kropa
−m−2 ≤ 2 −> −m ≤ 4 −> m ≥ −4
niebieska kropka
f(1) ≥ 0 −> m − m − 2 ≥ 0 −> −2 ≥ 0 ... sprzeczne
Wniosek −−− żadna funkcja rosnąca 'nie załapie' się na prostokąt.
2) m = 0
y = −2 <−−− 'nie łapie' się
3) m < 0
fioletowa kropka
m−m−2 ≤ 2 −> −2≤ 2 <−−− spełnione zawsze
zielona kropka
−m−2 ≥ 0 −> m ≤ −2
Czyli rozwiązanie będzie dla m∊(−
∞;−2>
6 kwi 13:48
Janek191:

1) m> 0
2) m < 0
6 kwi 13:51
Lukasz: @wreduluspospolitus
Dlaczego funkcja (przy czerwonej kropie) m≥−4 nie łapie się na prostokąt?
1 cze 18:38
Lukasz: I czy my bierzemy wspólną część wszystkich przedziałów dla m ? czy jak bierzemy rozwiązanie?
1 cze 18:39
a7:

np. dla −m−2=0 −m=2 czyli m=−2 prosta y=−2x ma jeden punkt przecięcia z prostokątem
dla m=0 mamy prostą y=−2, która nie ma punktów wspólnych z prostokątem
dla −m−2>0 ( czyli m<−2)
i(jednocześnie) funkcji rosnącej m>0 sprzeczność
dla −m−2<0 i m>0(czyli) funkcji rosnącej f(1) musiałaby być większa lub równa zeru czyli jak
pisał
wredulus
żadna funkcja rosnąca nie daje przecięcia z prostokątem w co najmniej jednym punkcie
dla m<0 (funkcji malejącej) wartość funkcji dla x=0 czyli f(0) musi być większe od zera
i
(jednocześnie) f(1)≤2 (czerwone proste)
f(0)=−m−2≥0 czyli −m≥2 ⇒m≤−2 i teraz f(1)=m−m−2≤2 ⇒−2≤2 co jest zawsze prawdą
ponieważ było "
i" więc liczy się część wspólna
czyli m≤−2 czyli m∊(−
∞,−2≥
1 cze 19:33