daddy: bardzo bym prosił gdyby mógłby mi ktoś rozwiązać te zadania
1.Rozwiąż równanie: 12x2-x=4-x3. wskaż rozwiązania niewymierne.
2. W(x)=x3-5x2-9x+45. zapisz wielomian w postaci iloczynu.
3. Rozłóż wielomian W(x)=x4-7x2+12 na czynniki. podaj niewymierne pierwiastki tego
wielomianu.
4.Dane są wielomiany W(x)=2x-3x+4 H(x)=ax+b F(x)=-2x3+13x2-19x+20. Oblicz a i b dla
których wielomiany W(x)*H(x) oraz F(x) są równe.
5. Dany jest wielomian W(x)=x3+kx2-4
a) wyznacz współczynnik K wiedząc, że wielomian ten jest podzielny przez dwumian (x+2)
b) Dla wyznaczonej wartości K rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego
pierwiastki
6. Wielomian P(x)= x3-21x+20 rozłóż na czynniki liniowe, tzn zapisz go w postaci
iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego.
2 lis 16:11
Aniulka: W(x)=x3-x2+ax+b pierwiastkami tego wielomianu sa 2 i -3 Oblicz a i b Zapisz wielomain w
postaci iloczynu bardzo prosze o pomoc
20 sty 23:44
fif: 3+4:2
2 lut 18:23